27 september 2021
Home » Föreningar » Efterlysning

Efterlysning

Obbola hembygdsförening fick för en tid sedan en förfrågan från en person vars ättlingar härstammar från Obbola och fastigheterna Obbola 1 samt Obbola 2.

Obbola by 1793 kopia

 

Hon söker ättlingar i rakt nedstigande led på den manliga sidan (Y-Dna) för att möjligen kunna hitta en lösning på en okänd anfader.  Känner ni någon eller har upplysningar om något som skrivs nedan så kontakta Obbola hembygdsförening på info@obbola.se eller ring 0706773764 ( Håkan Lindkvist)

Så här skriver hon i sitt brev till oss.

Såsom ättling till Obbola 2 vill jag gärna veta mer om den gården. Tacksam för all info om tidiga ägare. Särskilt sökes Hans Ersson, som var född i byn ca 1640. Vem var han?

Ett annat sätt är att finna en manlig ättling som kommer från släkten före 1700-talet. Letar man på internet kan man finna familjen Forsgren från Umeå, t ex en som heter Rune Forsgren som verkar vara släktforskare. Att få Y-DNA från en sådan person vore spännande. Så nu undrar jag om någon i hembygdsföreningen känner till nu levande Forsgren med rötter i Obbola 2 / Obbola 1 / Degernäs ?    
”Bonde Johan Hansson f ca 1665 Obbola Umeå d ca 1750 Obbola 2 Umeågift andra gången med bondedotter & änka Margareta Michaelsdotter (av Buresläkt) f 1666 Röbäck Umeå  d 1753 Skravelsjö 1 Umeå. De fick en son, se nedan. Johan Hanssons far kan ha varit Hans Ersson”

”Margaretas son Mickel Persson i första äktenskapet fick ta över Obbola 1, hans far Per Jonsson var dock från Obbola 2. Mickel Perssons ättlingar flyttade till Degernäs och några nutida heter Forsgren ” 

 ”Nämndeman, kyrkvärd & bonde Pehr Johansson f 1706 Obbola 2 Umeå d 1784 Skravelsjö 1 Umeå  gift med bondedotter Anna Hansdotter f 1716 Skravelsjö 1 Umeå  d 1795 Skravelsjö 1 Umeå”  
”Hemmansägare Johan Persson f 1735 Skravelsjö 1 Umeå  d 1779 Skravelsjö 1 Umeå  gift med länsmansdotter Katarina Svensdotter f 1743 Klabböle Umeå d 1814 Skravelsjö Umeå”

Kommentera